Trygga och aktiva byar

Vet du hur du skall agera under ett långvarigt elavbrott? Vem skall du ringa om du behöver hjälp med t. ex. vindfällen? Hur kan du själv inverka på tryggheten i ditt hem och din by?

Trygga och aktiva byar –projektets mål är att öka trygghetskänslan och välmågan bland invånarna i byarna på vårt verksamhetsområde på ett mångsidigt sätt. Projektet genomförs i nio kommuner (Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mäntsälä, Mörskom, Pukkila och Sibbo). Projektet förverkligas i samarbete med byarna, kommunerna och myndigheter samt organisationer som arbetar med trygghets- och säkerhetsfrågor (bl. a. FBK, polisen och SPEK).

Inom projektet förverkligas det bl.a. trygghetsenkäter och görs upp säkerhetsplaner tillsammans med invånarna och det arrangeras evenemang och skolningar med trygghet som tema. Bl.a. under Vår trygga by -skolningen kan man öva sig på släckning och få information om beredskap och cybersäkerhet. Planer som görs upp tillsammans och de gemensamma evenemangen ger en känsla av samhörighet och inverkar positivt på trivseln, hälsan och tryggheten i byn.

Byarna i SILMU-byars verksamhetsområde har aktivt kommit med i projektet och för tillfället görs det och förverkligas säkerhetsplaner i ett tiotal byar och i en handfull byar funderar man allvarligt på att komma med i projektet. Vessö i Borgå har redan sin egen trygghetsplan klar och i några byar planeras trygghetsevenemang för hösten.

Vi vill alltså ha med mera byar eller byahelheter samt människor som är intresserade av sin näromgivnings och sina medmänniskors vardagstrygghet i projektet så tag kontakt med SILMU-byar och Li-Marie Santala, 040 158 8038 eller li-marie.santala(at)silmu.info

Mer om hur man gör upp byasäkerhetsplaner >>>

Facebookrss