Öppna Byar 11.6.2022

Öppna Byar -dagen är ett nationellt evenemang som hålls i år den 11 juni för åttonde gången. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om byaverksamheten och för att visa upp byarnas olika aktiviteter, fira känslan av gemenskap och få en fin start på sommaren.

Med totalt 100 000 besökare når Öppna Byar -dagen sommarens mest besökta offentliga evenemang under en dag nationellt, och antalet deltagare i enskilda evenemang varierar från tio till mer än 1 000 besökare. De vanligaste evenemangen var loppmarknader, talkon, sommarcaféer och olika evenemang som presenterar hembygden eller kultur. I många byar fungerar Öppna Byar som öppningen av sommarsäsongen, när en sommarmarknad eller ett sommarcafé öppnar för första gången.

Ansvaret för byns Öppna Byar evenemang innehas ofta av byaföreningen. Evenemanget kan även arrangeras gemensamt av alla invånare, föreningar och företag i byn.

 

Besök en by 11.6!

Öppna byar -dagen, som har blivit en tradition, äger rum lördagen den 11 juni och starten på sommarsäsongen firas på många olika sätt. I år arrangeras det evenemang för hela familjen i byar, strandlandskap och i skärgårdsomgivning.

Torg och sommarmarknader bjuder in med ett brett sortiment. Man kan också till exempel främja hållbar utveckling i byarna genom att delta i en Återvinningscirkus och besöka loppmarknader. Upplev en trevlig stund tillsammans på en bypromenad, genom att delta i talko för att utrota invasiva arter eller lär dig traditionella lekar. FBK har öppet hus och kan du öva dig på förstahandssläckning och bekanta dig med verksamheten. Det finns utställningar och gallerier i byarna samt bokförsäljning. Kaféer, bryggerier och bybutiker har öppet.

Se adresser och klockslag för de olika evenemangen bekvämt från den nationella Öppna byar -hemsidan eller via byarnas egna webbplatser och sociala medier. Den riksomfattande kartan gör det enkelt att planera en rutt från by till by och besöka flera evenemang under dagen.

 

Öppna byar på SILMU-byars område:

Borgnäs: Hevonselkä

Borgå: Emsalö, Illby, Jackarby, Kråkö och Pellinge

Lappträsk: Kimoböle

Lovisa: Köpbacka, Pitkäpää, Sarvsalö och Valkom

Mäntsälä: Arola-Jokelanseutu, Numminen ja Pitäjäntupa (Mäntsälän kk)

Mörskom: Kankböle och Kartanonmäki

Sibbo: Mårtensby ja Västerskog

 

I år hade byarna också möjlighet att delta med nätpublikationer och byn Ohkola i Mäntsälä publicerar Hölmöläisten esitykset och Sirkusnäytös.

Tilläggsinformation: byarådgivare Li-Marie Santala 040 158 8038 eller li-marie.santala@silmu.info

Nationell webbsite för Öppna byar www.avoimetkylat.fi

Finlands Byar rf www.suomenkylat.fi