Statsbidragets förhöjning livsviktigt för byaverksamheten

Finansministeriet föreslår att statsbidraget för byaverksamheten är 1,1 miljoner år 2018. Byaverksamhet i Finland rf och byaombuden runtom i landet har tagit emot nyheten med lättnad.

-Man har förstått vikten av våra ansträngningar för utvecklandet av landsbygden, säger Petri Rinne, styrelseordförande för Byaverksamhet i Finland rf.

– Arbetet som görs av 3250 byaföreningar i vårt land med att t.ex. befrämja digitalisering, anställning av långtidsarbetslösa och integrering av invandrare, är oersättliga. Det görs ca fem miljoner timmar talkoarbete per år för invånarnas, företagarnas samt besökarnas väl ute i byarna.

Förra året skars statsbidraget ner med samma summa som man nu höjer med: 700 000 euro. Nedskärningen gjorde att många byaombud (19 st) som verkar på landskapsnivå med att aktivera byarna blev i nöd och man har varit tvungen att permittera en del, fastän det skulle behövas allt starkare nätverk och inflytande på grund av landskapsreformen.

-Statsbidragets återställande till 1,1 miljoner är ytterst viktigt för att byaverksamheten inte skall tackla av. Vi siktar ändå på 1,5 miljoner i bidrag för att kunna avlöna byaombud med heldagstjänst i landskapen. Vi kommer att jobba hårt för en förhöjning för hela Finland, lovar Rinne.

Följande tillfälle att påverka har bya-aktiva på det första landsomfattande Landsbygdsparlamentet i Finlands historia som går av stapeln i Leppävirta 1-3.9.

Upplysningen om att statsbidraget höjs är en glädjande nyhet också för östliga Nyland konstaterar byaombudet Li-Marie Santala. Utvecklingsförening SILMU rf:s byasektion SILMU-byar kan också i fortsättningen erbjuda områdets byar byaombudstjänster. Man kan få hjälp med att t.ex. göra upp byaplaner, effektivera sin föreningsinformationsteknik eller utveckla byaverksamheten i allmänhet. SILMU-byar upprätthåller också Byaportalen där byarna har sina egna hemsidor.

 

Utvecklingsförening SILMU rf är en av de 55 Leader-grupperna i Finland och finansierar olika projekt i enlighet med den lokala strategin samt Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014-2020. SILMU beviljar både projekt- och företagsstöd för åtgärder som är allmännyttiga eller företagsspecifika.

Information: verksamhetsledare Gina Forsström, 041 442 6602, gina.forsstrom@silmu.info

 

SILMU-byar är utvecklingsförening SILMU rf:s byasektion som fungerar som byarnas intressebevakare och samarbetspartner genom att främja förutsättningarna för ett gott liv på landsbygden.

Information: byaombud Li-Marie Santala, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info

 

Byaverksamhet i Finland rf (SYTY) är en tvåspråkig landsomfattande förening för bya- och stadsdelsverksamhet, Leader-arbetet och andra lokala utvecklingsorganisationer. SYTY arbetar för att förstärka byarnas och invånarkollektivens livskraft och möjligheter att påverka. På samma gång skapar man förutsättningar för människor som bor i byarna att få arbete och tillräckligt uppehälle.

Information: Byaverksamhet i Finland rf, styrelsens ordförande Petri Rinne, 040 555 3232, petri.rinne@kylatoiminta.fi

Facebookrss