SILMU-byar delade ut pris till byaktörer under vårmötet

Musikern Henna Nieminen fick utmärkelsen Årets byabedrift

SILMU-byar ville också i år belöna en person eller förening från sitt område som under denna exceptionella tid har gjort något betydelsefullt. Kriteriet var att dådet har varit särskilt konstruktiv när det gäller att förbättra känslan av gemenskap i en by i vårt verksamhetsområde.

Musikern Henna Nieminen från Lappträsk valdes enhälligt till vinnare. Eftersom pandemin satte stopp för uppträdanden ville Nieminen ändå använda sin fritid till att glädja så många som möjligt. Framför allt äldre människor som isolerats låg henne nära hjärtat och konceptet att glädja med sång utvidgades att gälla hela Lappträsk. Nieminen har musicerat på folks gårdsplaner både på våren och under julen. Det har glatt många och samtidigt har lyssnarnas närstående fått glädje av att kunna uppvakta med musik för sina nära och kära via Henna. Under våren, under grundskolans distansskola, ledde Henna de finskspråkiga grundskolorna i Lappträsk till en distanskör. Trots att barnen var ensamma hemma kände de sig som en del av samhället.

Personen som föreslog Henna Nieminen säger: ”Henna har inte sparat på krafterna när hon har sökt efter lösningar till att skapa glädje i varje by i Lappträsk. Speciellt bör det nämnas hennes bidrag till gemenskapen i hembyn Kimoböle. Hon har hållit evenemangsdagar för barn, regisserat musikstunder för förskolor, arrangerat allsångskvällar, uppträtt ensam och tillsammans med andra… Och mycket annat jag inte ens kommer ihåg.  Vid sidan av sitt arbete har Henna jobbat mångsidigt på frivillig basis i många år trots sin unga ålder.”

 

Musiker Henna Nieminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finlands Byar rf:s förtjänsttecken i silver

Utvecklingsförening SILMU rf och SILMU-byar har gemensamt tilldelat Tora Öhrström från Lovisa byaverksamhetens förtjänsttecken i silver för hennes förtjänster i byaföreningar och i aktionsgruppens förtroendeuppdrag.  Hon har djärvt varit med och utvecklat verksamheten i området. Förutom sin egen förening, Pitkäpää byaförening, har hon också lett den regionala föreningen Östra-Nylands Byar rf och när verksamheten flyttades över till Utvecklingsförening SILMU fortsatte hon som ordförande för byasektionen fram till 2021. Tora Öhrström var också styrelsemedlem i SILMU under många år.

 

Hedersomnämnanden

Byasektionen beslutade också, att i år ge en hyllning till dem som i tysthet och osjälviskt arbetar för gemenskapen i byarna på lång sikt. Bland goda kandidater valdes det ut tre män. De har så att säga hållit skidspår och fotbollsplaner öppna i byn så att invånarna kan njuta av naturen och träna bekvämt nästan omedelbart från hemdörren. Hedersomnämnande ges till Henrik Lund (Kyrkoby, Lappträsk), Reidar Silfvast (Hindersby, Lappträsk) och Håkan Enberg (Grevnäs, Mörskom).

 

Genom att utse årets byabedrift och ge hedersomnämnanden lyfter vi fram byarnas mångsidiga verksamhet och ökar kännedomen om byaverksamheten samt delar med oss av goda exempel på hur man själv kan utveckla och göra saker.

Tävlingen Årets byabedrift arrangerades av SILMU rf:s byasektion och juryn bestod av byarådgivaren och sektionsmedlemmarna. Tävlingen var öppen för alla och vinnare av titeln Årets Byabedrift kunde föreslås av vilken privatperson eller förening som helst. Vinnarna piblicerades under Utvecklingsförening SILMU rf:s vårmöte 25.5.2021.

 

Tilläggsinfomation och länkar

Keväiset metsät, Lapinjärven suomenkieliset etäkoulut https://www.youtube.com/watch?v=IVQ6VmKvrz0

Signaturmelodin till sagospelet ”Adalmiinan helmi”. Tonsättning, arrangemang och inspelning Henna Nieminen. https://www.youtube.com/watch?v=qgpPS6-wCk4

Henna Nieminens hemsidor http://www.hennanieminen.fi/

Mestaripiirros loop-cover   https://www.youtube.com/watch?v=FgiT4r5XQOY

Edit 27.5. Tillägg: Lappträsk finskspråkiga skolor och Lempostenkoulu 1-2 & specialgruppen framför tillsammans orkestern Egotrippis ”Älä koskaan ikinä” med delvis ny text https://www.youtube.com/watch?v=ZIyi73Hms4w

 

Li-Marie Santala, byarådgivare, SILMU-byar, 0401588038 och li-marie.santala@silmu.info

Facebookrss