Pellinge är årets nyländska by 2023 – hedersomnämnande till Bredvik

Vinnaren i tävlingen Årets nyländska by är Pellinge från Borgå i östra Nyland.

 

Aktiva öbor och entreprenörskap är öns livsnerv

Pellinge är en ögrupp med 250 invånare i Borgå skärgård. Befolkningen på öarna blir mångfaldig via fritidsboende för det finns över 1800 sommarstugor och ett tillägg till befolkningen är också de 17 000 turister som besöker Pellinge skärgård. Pellinge är en aktiv ”by” med ett stort antal företag i förhållande till antalet invånare. Det finns många aktiviteter och evenemang på ön under hela året. Föreningsverksamheten är aktiv och samverkan mellan olika aktörer spelar en nyckelroll.

Med öbornas egna ord: ”Att bli utsedd till årets nyländska by är en fin eloge för allt det arbete som görs och har gjorts på Pellinge. Som pellingebor har vi den fina möjligheten att vara aktiva och få förverkliga våra idéer och prova oss fram på vad som passar oss. Det finns en plats för alla och därför kommer mycket utveckling inifrån. Skärgården och avståndet till Borgå sätter och har alltid satt sin prägel på livet här.

Pellinge är som en liten bäck, i ständig rörelse och där det blir stopp söker bäcken en ny fåra att rinna i och komma vidare men är ändå likväl samma bäck. Idag är Pellinge en kombination av traditionella näringar och moderna företag, gamla anor och nyskapade traditioner. En aktiv skärgårdsby som är bobar året om.”

 

Bredvik fick ett hedersomnämnande

Juryn beslutade också att ge ett hedersomnämnande. Det beviljades till Bredvik, en stadsdel i Esbo, med cirka 3800 invånare.

Enligt juryn underhålls och utvecklas Bredvik målmedvetet och hembygdens anda vårdas, verksamheten är riklig och mångsidig och kommunikationen sköts väl.

I tävlingsansökan står det: ”Bredvik har genomgått en stor förvandling från medeltida fiskeläge till ett industriområde på Alberga gård, en villakoloni och vidare in i ett frontmannahusområde. Under de senaste åren har Otnäs området varit den drivande kraften bakom förändringen, med robotar som surrar på gatorna. Bredvik är också ett hem för människor från allt fler kulturer. Laajalahti ry har försökt vara delaktig i förändringarna och aktivt stödja alla invånare under de senaste 72 åren.”

 

 

Urvalsjuryn var glad över att det fanns så många olika kandidater – skärgården, den mer urbana miljön och de traditionella byarna var representerade och juryn blev också imponerad av hur  alla gör ett enormt arbete, oavsett storlek och läge, för att hjälpa invånarna och ser till att området utvecklas.

Tävlingen Årets nyländska by arrangeras av Nylands Byar rf och SILMU-byar.

 

Tilläggsinformation:

Pellinge: Pellinge Byaråd rf, Marie Kellgren, 040 518 1890, kellgren.marie@gmail.com, https://visitpellinge.fi/fi/ ja https://pellinki365.fi/

Laajalahti: Laajalahti ry, Heli Nikunen, 040 501 3377, kissankap@gmail.com, https://www.laajalahtiry.fi

Nylands Byar rf: verksamhetsledare Anu Nilsson, 050 524 9189, anu.nilsson@uudenmaankylat.fi www.uudenmaankylat.fi

SILMU-byar: byarådgivare Li-Marie Santala, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info, www.itukylat.fi

Facebookrss