Hedersomnämnande till Strömfors Bruk i valet av Årets by

Finlands Byar rf utser årligen Årets by och andra meriterade landsbygdsaktörer. Priserna delades ut för 33. gången i år i Nyslott i samband med Lokaali  31.8-2.9 som är ett evenemang för lokala utvecklare. Denna gång var 17 byar, som var och en var utsedda till Årets by i sina egna landskap, nominerade. I årets val betonades ett aktivt påverkande och ansvarstagande för den egna byns service samt byns näringsverksamhet.

 

Årets by

Till Årets by valdes  Teuro-Kuuslammi i Egentliga Tavastland. Juryn övertygades av den  omfattande verksamheten som skapar goda förutsättningar för boendet i byn och det välorganiserade frivilligarbetet. Det aktiva påverkandet fick även beröm.

 

Hedersomnämnande till Strömfors i Lovisa och Ylisenpään kylärinki i Raumo

Andra hedersomnämnandet i valet av Årets by gick till Strömfors Bruk som är en livaktig by med 500 invånare i Lovisa.

Invånarna har tagit ett exceptionellt stort ansvar för servicen i byn och byaföreningen upprätthåller ett eget bibliotek, ungdoms- och klubbutrymmen och en närservicepunkt i de tidigare biblioteksutrymmena. På grund av stor efterfrågan har de anställt två byahjälpar som utför olika arbeten i alla byar i området. Förutom de här uppgifterna, sköter den aktiva byaföreningen om och upprätthåller simstranden, Hellinkoski rastplats och vandringsledens sophantering.

Man  har förutom servicetjänsterna även gjort berömvärdigt arbete i Strömfors Bruk för företagsverksamheten och turismen. I byn fungerar också Vireä Strömfors ry som aktivt stöder företagsverksamheten och står för en diger evenemangsproduktion.

 

Glada representanter från Strömfors. Från vänster; Aimo Hotanen, Tuula Forstén, Marjo Priha och Veli-Matti Mettinen.

 

Strömfors Bruk är kulturhistoriskt betydande och enskilda evenemang samlar årligen ca. 10 000 besökare till byn. I utvecklingsarbetet har man skickligt uppmärksammat både historia och innovationer, vilket gör att byn är både särpräglad och har ett livligt näringsliv.

 

 

 

 

 

Ylisenpään kylärinki (byarna Kodiksami, Kuolimaa, Mäentaka och Sukkala) i Raumo fick hedersomnämnande för ett berömligt samarbete mellan byarna och ett levande kulturarbete. ”Byaringen” har utvecklat verksamheten på ett egenartat sätt och det har fört med sig synlighet för verksamheten i området.

 

 

Andra utnämningar

Till Byaverksamhetens vägvisare utses årligen förtjänta personer som under en lång tidsperiod har arbetat för byaverksamheten. Årets vägvisare är Arja Huovinen från Soinilansalmi i Leppävirta, Jouko Mälkiä från Enonkoski och Hellevi Tupala från byn Kalkkis i Asikkala.

Till Årets landsbygdsaktör väljs en person som uppnått utomordentliga resultat särskilt inom Leader-verksamheten, byaverksamheten eller inom annat lokalt utvecklingsarbete. Årets landsbygdsaktör är Kirsti Oulasmaa från Ylivieska.

Erkännandet Årets landsbygdsprofil tilldelas en person som i offentligheten på ett positivt sätt utmärkt sig i ärenden som gäller landsbygd och byaverksamhet. Till Årets landsbygdsprofil utsågs Thomas Snellman från Pedersöre som grundat Reko-ringen.

 

 

Tilläggsinformation:

Finlands Byar rf, ordf. Petri Rinne, 040 555 3232, petri.rinne@joutsentenreitti.fi

SILMU-byar, byaombud Li-Marie Santala, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info

Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson Kylien Kyläyhdistys ry, ordf. Veli-Matti Mettinen, 040 131 2173, velsum@gmail.com

Vireä Strömfors ry, ordf. Hilkka Liponkoski, 040 574 4445, hilkka@stromforsdog.fi

Facebookrss