Fantastiska byevenemang hämtar glädje och gemenskap till invånarna

I år ville vi förnya tävlingen Årets byabedrift och belöna ett lyckat byevenemang i stället och till vinnare valdes enhälligt Elämysten ilta i Arola-Jokelanseutu. Motivering: evenemanget är innovativt och kreativt, verksamheten är långsiktig, människor i olika åldrar har beaktats väl och evenemanget inkluderar både kultur och sport. Hjärtliga gratulationer till alla som gör kvällen möjlig!

Vinnaren ’Elämysten ilta’ – En kväll full av upplevelser 18.6.2022, Arola-Jokelanseutu, Mäntsälä

Deltagarna i cirkus-, teater-, bildkonst- och musiklägren och i det årliga konstlägret för barn och unga och deras lärare genomförde ett mångsidigt kulturevenemang för hela familjen i den tidigare Arola-skolan.

Kirsi Jokela, chef för teaterverkstaden, sammanfattade känslorna så här: ”Tack till alla konstlägerdeltagare för en underbar vecka. Ni var över 60! Ni har styrka, mod, entusiasm, skicklighet och ett stort hjärta att arbeta tillsammans. Igår såg vi en underbar performance- och konstutställning av barn och unga. Alla kan vara så stolta över sig själva.”

När flygakrobaten och cirkusläraren Jukka Juntti för tio år sedan flyttade till Jokela föreslog han att han skulle ordna sin egen Konstnatt. Tack vare lägerverksamheten för barn och unga har evenemanget vuxit till en glädjefylld och efterlängtad kulturvecka, som genom åren har inspirerat både barn och vuxna att prova sina egna vingar. Sommaren 2023 ordnas konstlägret och upplevelsekvällen för barn och unga för 10:e gången – och dess instruktörer och blivande lägerdeltagare är fortfarande lika entusiastiska!

Läs mer på finska Elämysten ilta FB

 

Övriga kandidater i slumpmässig ordning

Pellinge Vårspel med förspel 21. och 22. april, Pellinge, Borgå

Byarådet initierade och utmanade alla föreningar på Pellinge att komma med och samordna Pellinge Vårspel, ett evenemang för alla på Pellinge, både stora och små. Under ett par timmar pågick tävlingarna på Skärgårdshemmet och avslutades med prisutdelning och diplom åt vinnarna. Grenarna var bland annat yxkastning, brandsläckning, bollkast, luftgevärsskytte och frågesport. Utanför tävlingarna ordnade Ungdomsföreningen buffé på lördagen. På fredagskväll ordnades ett förspel med pizza, samkväm och trubadur.

Pellinge har många föreningar med aktiva driftiga människor som deltog i arrangemangen: ungdomsföreningen, byarådet, Hembygdensväl, FBK, jaktföreningen, Marthorna, kapellföreningen, hembygdsföreningen, Yxhuttarna och vattenvårdsföreningen. Samhörigheten är enastående och värdefull för hela Pellinge.

Läs mer Pellinge Vårspel 2023 | Facebook

 

’Wanhoja kahvikuppeja & Vintin vintakkeita’ – Kaffekoppar och andra fynd 23.4.2023, Ohkola, Mäntsälä

För att fira Arabiens 150-årsjubileum. Evenemanget byggdes i samarbete med ungdomsföreningen och Marthorna tog med sig gamla Arabia-kaffekoppar från sina egna skåp till både dukningen och utställningsbordet. De sällsynta och äldsta enskilda kopparna placerades på utställningsbordet. Marthorna serverade kaffet som bordsservering på traditionellt sätt och klädda i gammaldags förkläden.

Evenemanget fick mycket tack och beröm. Idén var helt lysande och genomförandet var framgångsrikt. Fler må-bra-evenemang som detta!

Läs mer på finska Ohkolan Martat | Facebook

 

 

Kullo påskjakt och påskhäxsamling 2.-8.4.2023, Kulloby, Borgå

Kullo-Mickelsböle byaförening arrangerade tillsammans med Marthorna, Kullo skola och Kullo daghem en evenemangsvecka som avslutades med den traditionella påskhäxsamlingen och basar på Byagården.

Påskevenemanget är en tradition som under de senaste åren har vuxit från ett traditionellt basarevenemang till en vårkarneval för hela byn. Påskjakten och påskhäxornas sammankomst kombinerar också de finsk- och svenskspråkiga påsktraditionerna: jakten börjar redan palmsöndagen och fortsätter fram till påskafton, då de små häxorna rör sig runt i byn med sina kaffekannor. Evenemanget fick utmärkt feedback från både arrangörer och deltagare.

Läs mer Pääsiäisjahti – Påskjakt | Facebook ja Påskhäxsamling och basar på Byagården – Pääsiäistapahtuma Byskillä | Facebook

 

’Kauhujen talo’- Skräckens hus 5.11.2022, Ohkola, Mäntsälä

Alla helgons dag börjar lida mot kvällen. Föreningshusets omgivning är stilla. Byvägen är öde, som om jorden hade slukat alla människor. Någon eller något kikar ut genom vindsfönstret. Var inte skolbarnen på föregående kvälls disco? Det gnisslar någonstans, vad är det som låter?

Evenemanget organiserades och planerades av en kärngrupp på femton personer, förenade av sin entusiasm för Halloween-firandet. Var hela idén galen? Ja. Låt oss göra om föreningshuset till ett skräckhus. Hade planerarna och skaparna av evenemanget för roligt tillsammans? Javisst!

Läs mer Kauhu valtaa Ohkolan seurantalon! | Facebook

 

’Porvoonseudun Eläkkeensaajien kevätkarkelot’ – Pensionärernas vårfest 19.4.2023, Hamars, Borgå

Pensionärerna ordnade ett evenemang med ett varierat program i Hamars arbetarhus. På programmet stod bland annat sång, dans och, som grädde på moset, en misstävling där männen var utklädda till kvinnor. Sådana här fester får gamla att bli unga igen. Pensionärer tar hand om varandra och samlas för att organisera fester som bidrar till sammanhållningen.

Läs mer Itäväylä (itavayla.fi)

Tilläggsinfomation och bilder https://www.itukylat.fi/blog/mielettomat-kylatapahtumat-tuovat-iloa-ja-yhteisollisyytta-asukkaille/

 

Facebookrss