Mielettömät kylätapahtumat tuovat iloa ja yhteisöllisyyttä asukkaille

SILMU-kylät on aikaisempina vuosina nimennyt vuoden kylätekoa eli henkilöä työryhmää tai yhdistystä, joka on tehnyt jotain erityisen rakentavaa ja palkitsemisen arvoista omassa kylässään. Halusimme tänä vuonna uudistaa kilpailua ja palkita onnistunut kylätapahtumaa. Kilpailu oli kaikille avoin ja voittajaehdokasta sai ehdottaa kuka tahansa yksityinen henkilö tai yhdistys. Valinnalla nostamme esille kylien monipuolista toimintaa ja yhteisöllisyyden merkitystä.

Palkitsemistoimikunta oli vaikean valinnan äärellä koska vain yksi voi olla voittaja ja kaikki ehdokkaat olivat todella hyviä. Raadin perusteluissa kehutaan mm. miten tapahtumat ovat saaneet ihmisiä liikkeelle ja kokoavat asukkaat yhteen, hyvä markkinointi saa kehuja ja todettiin että hullutkin ideat pitää toteuttaa.

Voittajaksi valittiin yksimielisesti Arola-Jokelanseudun Elämysten ilta. Perustelut: tapahtuma on innovatiivinen, toiminta on pitkäjännitteistä, eri-ikäiset on otettu hyvin huomioon ja tapahtumassa on mukana sekä kulttuuri että liikunta. Onnittelut kaikille ketkä tekevät Elämysten ilta mahdolliseksi!

 

Mielettömin kylätapahtuma voittaja Elämysten ilta 18.6.2022, Arola-Jokelanseutu, Mäntsälä

Vuosittaisen lasten ja nuorten sirkus-, teatteri-, kuvataide- ja musiikkileirien osanottajat ja heidän opettajansa toteuttivat Maaseutuseuran ostamalla entisellä Arolan koululla monimuotoisen koko perheen kulttuuritapahtuman, jonka ohjelmassa oli taidenäyttely, kaikkien leiriläisten toteuttama teatteria, sirkusta, musiikkia ja kuvataidetta yhdistävä esitys Syvänmeren  Seikkailu, lasten Arolan Koulun Viimeinen Kevätjuhla -elokuva ja Esitys koulun historiasta, Koululaulukonsertti, Nuorisosirkus Siriuksen Must Go On -esitys sekä Usva Company -ammattilaisryhmän Kesämökillä-sirkusesitys. Ilta huipentui perinteisiin Yöjalkailtamiin, jonka ohjelmassa oli mm. Kupletin historiaa lypsäjästä Kaamasen tielle -esitys, sirkus- ja musiikkinumeroita sekä live karaokea.  Paikalla oli myös oman kylän Kivaa juhliisi -yrittäjän järjestämä puhvetti.

Palaute on jo vuosia ollut aina yhtä innostunut. Vetäjien tunnot tiivisti teatterityöpajan ohjaaja Kirsi Jokela näin: ”Kiitos kaikille taideleiriläisille upeasta viikosta. Teitä oli yli 60! Teillä on voimaa, rohkeutta, innostusta, taitoa ja suuri sydän tehdä yhdessä. Näimme eilen lasten ja nuorten upean esityksen ja taidenäyttelyn. Jokainen voi olla niin ylpeä itsestään. Viikkoon mahtui lukematon määrä onnistumisten tuomia onnellisia ja ylpeitä ilmeitä. Minä osasin! Minä onnistuin! Minä uskalsin! Minä sain uusia kavereita!”

Kun ilma-akrobaatti ja sirkusopettaja Jukka Juntti muutti kymmenen vuotta sitten Jokelanseudulle, jossa jo ennestään asui niin muusikoita kuin eri taiteenlajien ammattilaisia ja harrastajia, hän ehdotti oman taiteiden yön järjestämistä. Lasten ja nuorten leiritoiminnan ansiosta tapahtumasta on kasvanut riemukas ja odotettu kulttuuriviikko, joka on innostanut vuosien mittaan niin lapsia kuin aikuisia kokeilemaan omia siipiään. Kesällä 2023 lasten ja nuorten taideleiri ja elämysten ilta järjestetään jo 10. kerran – ja yhä jaksavat sen ohjaajat ja tulevat leiriläiset olla yhtä innostuneita!

Lue lisää Elämysten ilta FB

 

Muut ehdokkaat satunnaisessa järjestyksessä

Pellingin kevätkisat alkusoitolla 21.–22.4, Pellinki, Porvoo

Kylätoimikunta pani alulle ja haastoi kaikki Pellingin yhdistykset mukaan koordinoimaan Pellinge Vårspel -tapahtumaa, joka oli tarkoitettu kaikille pellinkiläisille, niin suurille kuin pienillekin. Parin tunnin ajan kilpailut käytiin Skärgårdshemmetissä ja päättyivät palkintojenjakotilaisuuteen ja kunniakirjojen jakoon. Lajeja olivat muun muassa kirveenheitto, sammutusharjoitus, pallonheitto, ilmakivääriammunta ja tietokilpailu. Kilpailujen ulkopuolella nuorisoseura järjesti lauantaina buffetin.  Perjantai-iltana järjestettiin alkusoitto, jolloin tarjolla oli pizzaa, yhdessäoloa ja trubaduuri esiintyi.

Pellingissä on paljon yhdistyksiä ja järjestelyihin osallistui nuorisoseura, kylätoimikunta, kotiseutuyhdistys, VPK, metsästysseura, Martat, kappeliyhdistys, perinneseura, kirveenheittäjät ja vesiensuojeluyhdistys. Yhteisöllisyys on ainutlaatuinen ja arvokas koko Pellingille.

Lue lisää Pellinge Vårspel 2023 | Facebook

 

Wanhoja kahvikuppeja & Vintin vintakkeita 23.4.2023, Ohkola, Mäntsälä

Arabian 150 v juhlavuoden kunniaksi yksi Ohkolan Martoista keksi, että asiaa pitää juhlia. Samalla hän oivalsi, että vintti on täynnä vanhoja vintage -vaatteita, joita kelpaisi esitellä yleisöllekin. Tapahtuma rakennettiin yhteistyössä Nuorisoseuran vaellusryhmän kanssa ja Martat toivat omista kaapeistaan vanhoja Arabian kahvikuppeja sekä kattaukseen, että näyttelypöytään. Harvinaisimmat ja vanhimmat yksittäiskupit laitettiin näyttelypöytään. Martat leipoivat vanhaan aikaan sopivaa Rex-kakkua, tarjolla oli myös kotitekoista juustoa voileivillä ja itsetehtyjä Hanna-tädin keksejä. Seurantalon saliin laitettiin kaunis kattaus valkoisille liinoille, kauniiden kuppien lisäksi kukka-asetelmat mustikanvarpuineen ja koivunlehtineen (jotka olivat ”Marttailtu” henkiin keräämällä ne etukäteen). Martat tarjoilivat kahvit pöytiintarjoiluna perinteiseen tapaan ja vanhanaikaisiin esiliinoihin pukeutuneina.

Tapahtuma sai paljon kiitoksia, kehuja ja innostunutta ihastelua. Idea oli aivan loistava ja toteutus onnistui nappiin. Ihmiset viihtyivät ja heittäytyivät. Lisää tällaisia hyvän mielen tapahtumia!

Lue lisää Ohkolan Martat | Facebook

 

Kulloon pääsiäisjahti ja pääsiäisnoitien kokoontuminen 2.-8.4.2023, Kulloonkylä, Porvoo

Kulloo-Mickelsbölen kyläyhdistys, Kulloon Martat, Kulloon koulu, Kullo skola, Kulloo päiväkoti-Kullo daghem järjestivät yhteistyössä pääsiäisteemaisen rastiradan lapsille ja lapsenmielisille. Tapahtumaviikko päättyi perinteiseen pääsiäisnoitien kokoontumiseen ja myyjäisiin Byagårdenilla.

Pääsiäistapahtuma on perinne, joka on viime vuosien aikana kasvanut perinteisestä myyjäistapahtumasta koko kylän kevätkarnevaaliksi. Pääsiäisjahti ja pääsiäisnoitien kokoontuminen yhdistävät myös suomen- ja ruotsinkieliset pääsiäisperinteet: jahti alkaa jo palmusunnuntaina, jolloin on virpomispäivä ja jatkuu aina pääsiäislauantaihin, jolloin pikkunoidat liikkuvat kahvipannuineen kylällä.

Tapahtuma sai erinomaista palautetta sekä järjestäjiltä että osallistujilta. Pääsiäisjahtia odotettiin jo ennakolta ja se sai innostunutta palautetta. Pääsiäislauantaina tapahtumassa paikalla olleet eläimet ja hattarakone kruunasivat päivän.

Lue lisää Pääsiäisjahti – Påskjakt | Facebook ja Påskhäxsamling och basar på Byagården – Pääsiäistapahtuma Byskillä | Facebook

 

 

Kauhujen talo 5.11.2022, Ohkola, Mäntsälä

Pyhäinpäivän ilta alkaa hiipimään horisonttiin. Kello lyö neljä. Ohkolan seurantalon ympäristö on hiljainen. Ei ristin sielua. Kylänraitti on hiljainen, kuin maa olisi nielaissut kaikki ihmiset. Joku tai jokin kurkistaa ullakon ikkunasta. Eivätkö edellisillan diskossa olleet koululaiset poistuneetkaan paikalta? Keittiöstä kalahtaa kuin paistinpannut osuisivat toisiinsa. Jostain kuuluu vinkunaa, ihan kuin sikaa tapettaisiin? Mutta kuka on piilottanut hunajan?

Tapahtumaa järjestämässä ja suunnittelemassa oli viidentoista hengen ydinjoukko Vanhempaintoimikunnasta ja kylältä, joita yhdisti innostus Halloween-juhlaan. Mukana tapahtumassa oli lisäksi vapaaehtoisia liikenteenvalvonnassa ja leirikoululuokka kahvittamassa.

Oliko koko idea ihan hullu? Kyllä. Otetaan Seurojentalo sivukylillä ja tehdään siitä Kauhutalo elävällä pelottelulla suuren maailman tyyliin. Oliko tapahtuman suunnittelijoilla ja tekijöillä aivan kohtuuttoman hauskaa yhdessä? Satavarmasti! Mukana oli sekä toisilleen tuntemattomia ihmisiä että saman perheen jäseniä kolmesta sukupolvesta, joista hitsautui aivan mahtava porukka.

Lue lisää Kauhu valtaa Ohkolan seurantalon! | Facebook

 

Porvoonseudun Eläkkeensaajien kevätkarkelot 19.4.2023, Hamari, Porvoo

Eläkkeensaajat järjestivät monipuolista ohjelmaa sisältävän tapahtuman Hamarin työväentalolla. Ohjelmassa oli lauluryhmä, tanssiryhmä, runonlausuntaa, nunnaesitys, ”Matti ja Teppo”, ”Laila ja Olavi” sekä sokerina pohjalla missikilpailu, missä miehet olivat pukeutuneet naisiksi ja lopuksi oli vielä tanssia. Ohjelma oli kuulemma mieletön ja esiintyjät heittäytyivät täysillä.

Tällaiset juhlat saavat vanhat nuoriksi jälleen. Esiintyjien ikähaitari oli 60–90 vuotta ja kaikilla oli mukavaa jo suunnitellessa ja harjoitellessa ohjelmaa. Järjestelyihin osallistui kymmeniä henkilöitä alkaen ompelukerhosta, missä askarreltiin ja ommeltiin rekvisiitat. Se, että eläkeläiset pitävät toisistaan huolta ja kokoontuvat järjestämään tällaisia juhlia lisää yhteenkuuluvaisuutta.

Lue lisää Itäväylä (itavayla.fi)

 

Tapahtumien julisteet ja kuvat Tapahtumien/yhdistysten FB-sivuilta.

Facebookrss