Tule mukaan kehittämään kylän hyvinvointia ja palveluita

Suomen Kylät ry ja SILMU-kylät kutsuvat mukaan aloittamaan uutta yhteistyömuotoa kuntien, kylien, yhdistysten, vapaaehtoisten ja viranomaisten kesken itäisellä Uudellamaalla. Lauantaina 23.10. on ensimmäinen tapaaminen Korttian monitoimitalolla Askolassa ja päivän otsikko on Kylätalo – Yhteinen hyvinvointi- ja palvelukeskus.

Päivän tavoite on aloittaa keskustelu siitä, millä tavalla kylä- tai seurantalo voi toimia myös kylän ja sitä ympäröivän alueen paikallisena valmiuskeskuksena yhteistyössä kunnan, pelastustoimen ja eri organisaatioiden kanssa. PAVAK -talo on siis paikallinen vapaaehtoisvoimin ja viranomaisten tuella toimiva yhteisöllinen ja palveleva kylätalo, jossa on myös muita hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä toimintoja. Esimerkiksi liikuntaan ja harrastuksiin liittyviä tiloja, lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia ja palveluita tai kunnan yhteispalvelupiste.

”Haluamme tällä uudella PAVAK -idealla innostaa kylätoimijoita omatoimiseen varautumiseen ja samalla vahvistaa yhteistyötä kylien, kuntien sekä pelastustoimen kanssa. Lyhyesti sanottuna, tehdään arjestamme entistä turvallisempaa yhdessä. Kylätalo on kyläläisiä varten ja on tärkeää kehittää myös itse talon käyttötarkoituksia ja miettiä mitä lisäpalveluita sinne voisi saada”, sanoo SILMU-kylien kyläneuvoja Li-Marie Santala.

Kylätalopäivän aikana on puheenvuoroja, keskusteluja ja työpajoja eri arjen turvallisuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Paikalla on muun muassa pelastuslaitoksen, kuntien ja pelastusalan organisaatioiden asiantuntijoita keskustelemassa osallistujien kanssa. Paikalle toivotaan kylä- ja seurantalojen omistajayhdistysten edustajia, kylien asukkaita ja esimerkiksi VPK:n, SPR:n ja Martta-yhdistysten jäseniä. Mukaan halutaan osallistujia erityisesti Askolan, Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven kunnista.

Päivä alkaa klo 10.00 ja loppuu klo 15.00 mennessä. Tilaisuus on maksuton ja ennakkoon ilmoittautuneille. Kahvi- ja lounastarjoilu.

PAKOLLINEN Ilmoittautuminen 18.10. mennessä lomakkeella Kylätalo – Yhteinen hyvinvointi- ja palvelukeskus 23.10. Edit 19.10. Linkki poistettu koska ilm.aika. loppui.

Edit 29.9: ohjelma lisätty Kylätalo 23.10. ohjelma

PAVAK kutsu kylille 23.10. suo

Lisätietoja:

Kyläneuvoja Li-Marie Santala, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info, www.itukylat.fi

Projektipäällikkö Pekka Rintala, 0400 511 624, Suomen Kylät ry:n Kyläturvallisuus 2025 -hanke www.suomenkylat.fi/kylaturvallisuus-2025

Facebookrss