Kyläkoutsi

Kyläyhdistyksillä ja muilla vastaavilla organisaatioilla on mahdollisuus kutsua paikan päälle kylään tai kortteliin kyläkoutsin pitämään työpajaa tai koulutustilaisuutta erilaisista toimintaa kehittävistä aiheista. Loppuvuodesta 2022 kouluttautui yhteensä vajaat viisikymmentä sekä suomen- että ruotsinkielistä maaseutukehittäjää, ja heillä on nyt valmiudet toimia uuden valtakunnallisen konseptin kyläkoutseina. Koulutetut ovat maakunnallisten kyläyhdistysten tai Leader -ryhmien työntekijöitä ja heitä on joka maakunnasta.

Koulutusaiheet liittyvät kylä- ja yhdistystoimintaan tavalla tai toisella. Kun kutsuu kylään kyläkoutsin voi aloittaa esimerkiksi yhdistystoiminnan perusteista, viestinnästä, varainhankinnasta tai yhdistystoimijan digitaidoista. Myös verkostoitumiseen ja vapaehtoistyöhön liittyviä kokonaisuuksia on tarjolla. Työpajoissa voi suunnitella tapahtumia tai miettiä yhdessä lisää toimintaa kylätaloon. Kyläkoutsin tuella voi tehdä omalle kylälle kyläsuunnitelma tai hankkeistaa hyvä idea ja näin mahdollisesti saada myös rahoitusta oman kylän tai korttelin kehittämiseen.

Kyläkoutsi koulutusaiheet pdf 01_2023

Kyläkoutsi -konsepti on kehitetty hankkeessa, jonka toteuttivat Kymenlaakson Kylät ry, Päijät-Hämeen Kylät, SILMU-kylät ja Uudenmaan Kylät ry. Hanke toteutettiin EU-rahoituksella, jonka myönsivät Emo ry, Kehittämisyhdistys Silmu ry, Leader Sepra ry, Pohjois-Kymen Kasvu ry ja Päijänne-Leader ry.

Konsepti on hankkeen loputtua Suomen Kylät ry:n hallinnoima ja sitä kehitetään edelleen yhteistyössä Kyläkoutsien, maakunnallisten kyläyhdistysten ja Leader -ryhmien kanssa. Kyläkoutsin järjestämät infotilaisuudet, luennot, koulutukset ja työpajat ovat maksuttomia osallistujille.

 

Yhteystiedot/lisätiedot:

Suomen kylät ry https://suomenkylat.fi/kylakoutsi/

Kyläneuvoja ja kyläkoutsi Li-Marie Santala, SILMU-kylät, 040 158 8038, li-marie.santala@silmu.info