Vuoden kyläteko 2018 on Kerkkoon Nuorisoseuran nuorisokahvilatoiminta Nuoska

Kehittämisyhdistys SILMU ry:n kyläjaoksen järjestämä kilpailu oli kaikille avoin ja vuoden kyläteon voittajaehdokasta sai ehdottaa kuka tahansa yksityinen henkilö tai yhdistys. Palkittavaksi haettiin pientä tai suurta tekoa, ja pääasia oli, että se on ollut paikallista kehittämistä kaikkien asukkaiden eduksi ja hyödyksi. Ehdottajat saivat vapaamuotoisesti kertoa jonkun alueemme kylän merkittävästä kyläteosta ja sen tekijästä, sekä siitä millä tavoin se on edistänyt kylän kehittämistä.

Tuomaristoon kuuluivat SILMU-kylät kyläasiamies sekä kyläjaoksen jäsenet. Ehdotuksia otettiin vastaan 10.4. saakka ja lomake oli sähköisessä muodossa sekä tulostettavissa olevana PDF dokumenttina verkkosivuilta www.itukylat.fi.

Ehdotuksia vuoden kyläteoksi tuli määräaikaan mennessä kuusi kappaletta ja niistä kyläjaos valitsi voittajan kokouksessaan 11.4. ja valinta vahvistettiin SILMU ry:n hallituksen kokouksessa 25.4.

Valinnalla SILMU-kylät haluaa nostaa esille kylien monipuolista toimintaa, lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta sekä jakaa muille hyviä esimerkkejä siitä, miten kylissä voi itse kehittää ja tehdä asioita.

Kilpailun voittajaksi valittiin Kerkkoon Nuorisoseuran nuorisokahvilatoiminta Nuoska, joka palkittiin 22.5. Kehittämisyhdistys SILMU ry:n kevätkokouksen yhteydessä Mäntsälässä.

Kerkkoon Nuorisoseuran nuorisokahvilatoiminta Nuoska

Kerkkoossa on jo monen vuoden ajan järjestetty nuorille (4. luokkalaisille ja sitä vanhemmille) säännöllistä ja valvottua yhdessä tekemistä nuorisokahvila ”Nuoskassa”. Nuoska-iltoja järjestetään perjantai-iltaisin yhteensä 8-10 kertaa syksyllä ja keväällä Kerkkoon Nuorisoseurantalolla.

Nuoria on ollut mukana keskimäärin 40 ja parhaimmillaan jopa yli 50, vaikka kylässä on vain n. 900 asukasta. Käyntikertoja vuonna 2017 oli yhteensä 357.

Nuorilta kysytään säännöllisesti toiveita toiminnan sisällön suhteen ja ne otetaan toiminnassa huomioon. Nuoret voivat myös osallistua järjestelyihin, jos Nuoskassa on esim. jokin teema. Näitä ovat olleet mm. musiikki, nuotio, valot, pelit, disko ja kansainvälisyys. Nuorten suosikkeihin kuuluu kuitenkin ”aiheeton Nuoska”, eli he haluavat vain viettää rennosti vapaa-aikaa yhdessä, pelailla ja ”hengailla” ilman erityistä ohjelmaa. Nuoskan kioskissa on joka kerralla tarjolla pientä iltapalaa. Halutessaan nuorilla on mahdollisuus myös jutella aikuisen Nuoska-valvojan kanssa. Nuoskan valvojat koostuvat nuorisoseuran aikuisista ja muista kyläläisistä ja heitä on paikalla vähintään neljä jokaisena Nuoska-iltana.

Nuoska tarjoaa nuorille turvalliset puitteet viettää iltaa lähellä kotia. Aina ei tarvitse välttämättä lähteä pidemmän matkan päähän esim. kaupungin nuorisotiloihin. Välillä myös Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden työntekijät ovat vierailleet Nuoskassa. Nuorisoseuran edustajat ovat myös käyneet kertomassa Nuoska-toiminnasta erilaisissa tapaamisissa.

Nuoska-toiminta on Kerkkoossa ollut todella suosittua ja sitä on laajennettu myös pienemmille lapsille Nappula-Nuoskaksi (yli 60 lapsikävijää) ja aikuisille Entisten Nuorten Nuoskaksi. Nuoska-toiminta onkin paikallista, vapaaehtoisvoimin järjestettyä toimintaa, joka on kaikenikäisten, mutta erityisesti lasten ja nuorten hyödyksi, maaseudulla. 100-vuotias Kerkkoon Nuorisoseura toivoo, että Nuoska-toiminta kannustaa lapsia, nuoria ja aikuisia olemaan aktiivisia, oppimaan yhteistyötaitoja ja vaikuttamaan oman lähiympäristön viihtyvyyteen. Jokainen pienikin panos yhteisen toiminnan hyväksi edistää koko kyläyhteisön hyvinvointia.

Nuoska toiminta on siis paikallista toimintaa, joka on erityisesti lasten ja nuorten hyödyksi maaseudulla ja ansaitsee tämän vuoksi tulla palkituksi.

Lue lisää Kerkkoon nuorisoseuran toiminnasta>>>

Facebookrss